16. prosince 2010

Jak vzniká studiová nahrávka?

Připravil jsem pro vás několik zvukových ukázek, podle kterých můžete sledovat vznik studiové nahrávky metodou vrstvení. Jedná se stále o jediný úsek skladby v délce několika sekund s přibývajícími stopami nástrojů a vokálů v chronologickém pořadí, tak, jak byly postupně nahrávány a míchány. Z důvodů co nejmenšího počtu klipů jsou ukázky uloženy vždy pro skupiny nástrojů - např. ukázka nahraných kytar je pouze jedna, i když byly kytary vrstveny postupně na několika stopách.
Úroveň hlasitosti jednotlivých stop je poměrně nízká, při záznamu a mixu se používá spíše vysoká citlivost monitorů. Záznam je 24 bitový, takže teoreticky i při poloviční hlasitosti oproti maximu je využito 23 bitů. V praxi je ale záznam zpracováván v interním rozlišení 32 bitů.
  1. bicí + basa - záznam bicích na 8 stopách (bd, sd, sd-, tom1, tom2, hh, overhead-L, overhead-R), současně s basovou kytarou na 1 stopě, bez kompresorů
  2. + kytary - přidána kytara stereo, kytara mono 1, kytara mono 2
  3. + klávesy - přidány klávesy stereo 1, klávesy stereo 2
  4. + back vocals - navrstveno několik vokálů, mužské + ženské hlasy, bez kompresorů
  5. + vocal solo - sólový hlas zpěvačky, sestříhaná 1 stopa z několika verzí, bez kompresorů
  6. mix instrument - mix nástrojové skupiny, kompresory na stopách, reverb
  7. mix full - k mixu přidány skupiny vokálů a sólový zpěv, kompresory na stopách nebo na skupinách vokálů, reverb. Všimněte si hlavně vyrovnaní dynamiky zpěvu srovnáním s ukázkou č.5, kde je zpěv zatím bez komprese.
  8. master cd - hotový master, limitace, celkový kompresor, EQ, bez ditheringu. Pozor na vyšší hlasitost této ukázky.
Všechny ukázky jsou v kvalitě 192 kbps.

Pozn: Zvukové ukázky jsou z nahrávání sk. Hrbovo blues z roku 2006

Žádné komentáře:

Okomentovat