2. května 2012

Bezdrátový systém AKG WMS40

Kolem kytarových vysílaček koluje mezi muzikanty mnoho mýtů. Sám jsem se už před lety přesvědčil že vysílačka (alespoň tato popisovaná) zvuk nijak nemrší a nic ze signálu neubírá. Naopak. Při nastavení citlivosti na maximum mírně zesílí signál ze snímačů a aparát se takto podaří více "nakopnout". Při mírném snížení citlivosti je zvuk 1 : 1.  Jedná se o systém složený z miniaturního vysílače GB40, který se zasunuje přímo do jackového výstupu kytary, a přijímače SR 40.
Změřil jsem frekvenční průběh zapojeného systému - tzn. do vysílače jsem pustil testovací signál, jehož hodnoty jsem měřil na výstupu z přijímače (signál tedy "proletěl vzduchem").

Obr.1 Frekvenční průběh WMS40

Obr.2 Harmonické zkreslení
Jak je vidět na obrázcích, frekvenční průběh je zcela rovný, až někde pod 40 Hz je mírný pokles -3 dB a na 32 Hz je pokles -6 dB. Na tak nízkém kmitočtu už kytara nehraje. Snad jen u basové kytary s podladěnou pátou strunou H (31 Hz, resp. 29,1 Hz) může nastat malý pokles základní složky tónu, což ale díky bohatému obsahu 2. a 3. harmonické nepůjde sluchem poznat.
Harmonické zkreslení (Obr.2 THD+N = 0,44 %) má poněkud vyšší hodnotu, než je u elektroakustických zařízení obvyklé, jenže je třeba si uvědomit, že kytarová aparatura není hi-fi zesilovač, a proto tato hodnota nemá žádný význam.

Žádné komentáře:

Okomentovat